Erradicació de l'amiant
El Govern de Catalunya ha aprovat l’avantprojecte de llei per a la gestió i retirada de l’amiant, una normativa pionera que pretén erradicar completament aquest material altament nociu abans de l’any 2032. La nova llei busca protegir la salut de les persones, el medi ambient i establir una regulació clara per gestionar la retirada d’amiant en edificis, infraestructures i instal·lacions on encara es troba present.
Entre els objectius principals, el projecte destaca la garantia dels drets de la ciutadania en relació amb la gestió de l’amiant, com el dret a accedir a informació clara i completa a través d’un portal específic, que inclou detalls sobre les accions de retirada i gestió de l’amiant, els programes de suport tècnic i econòmic disponibles i també del dret a beneficiar-se d’ajuts econòmics per gestionar i retirar els materials que contenen amiant en propietats particulars, (Article 5).
A més, s’estableix que, en processos de compravenda o lloguer d’immobles, els ciutadans rebran un certificat que acrediti la presència o absència d’amiant, i podran consultar el Cens català de materials amb amiant per obtenir informació rellevant sobre infraestructures afectades.
Aquest conjunt de drets pretén garantir la protecció de la salut pública i facilitar la col·laboració activa de la ciutadania en l’erradicació de l’amiant.), com el dret a accedir a informació i programes de suport específics. També s’estableix la creació del Cens català de materials amb amiant (Article 17), una eina pública que permetrà localitzar i prioritzar les accions de retirada de forma coordinada.
El finançament és un altre punt clau, amb la creació del Fons per a l’Erradicació de l’Amiant (Article 21), destinat a subvencionar accions de retirada, sensibilització i formació. Aquest fons serà gestionat per la Comissió Catalana per a la Gestió i Retirada de l’Amiant (Article 15), que coordinarà els esforços interadministratius i privats.
Un aspecte crucial és la regulació del certificat de presència o absència d’amiant (Article 19), que serà obligatori en processos de compravenda i lloguer d’immobles. Així mateix, la llei contempla sancions significatives per als incompliments, incloent multes i la prohibició de rebre ajuts (Articles 46-50).
Tot i la prohibició del seu ús des de 2002, l’amiant continua present en nombroses infraestructures antigues. Aquesta llei busca accelerar la seva retirada amb un marc normatiu clar, garantint processos segurs i sostenibles per a la seva gestió com a residu perillós.
Amb aquesta normativa, Catalunya es marca com a fita la creació d’un entorn lliure d’amiant abans de 2032, complint amb els objectius establerts per la Unió Europea. A més de protegir la salut pública, també es promou la col·laboració entre administracions, empreses i ciutadania per assegurar un futur més segur i sostenible.
18/12/2024